Zioła w kuchni

Czy istnieje coś bardziej przyjemnego dla naszych oczu jak widok zielonych ziół? Dodane do dań sprawiają, że ich smak i aromat staje się wspaniały i wyjątkowy. Ich obecność na kuchennym parapecie nadaje jej wyjątkowy klimat. Czy zioła w doniczkach ciężko uprawiać? Zdecydowanie nie! Niektóre gatunki ziół w znakomity sposób radzą sobie w domowym środowisku.

Które z ziół możemy uprawiać w doniczkach? I jakie warunki zapewnić im, ażeby jak najdłużej swym nienagannym designem zdobiły parapet naszej kuchni? Dowiesz się tego, czytając ten artykuł. Zapraszamy do lektury!
Zioła w doniczkach – gatunki do uprawy w domu
Bazylia
Nieodzowny element dań kuchni włoskiej. Doskonały dodatek do pizzy. Bazylia to dość popularne zioło, które bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych. W celu prawidłowego wzrostu powinniśmy uprawiać ją w świetnie nasłonecznionym miejscu. Bazylia potrzebuje przez cały czas wilgotnej gleby. Bazylia to roślina jednoroczna, dlatego jej dojrzałe liście trzeba zrywać na bieżąco. Można je wykorzystać w tym samym momencie do przygotowywanych dań. Smakuje równie smacznie suszona.
Mięta
Znana wszystkim ze względu na swój orzeźwiający smak. Mięta idealnie sprawdza się jako dodatek do dań słodkich, niemniej jednak też i wytrawnych. Doskonała jako dodatek do zimnych napojów oraz drinków. Wraz z cytryną wykonuje na prawdę dobry duet. Idealna do sałatek owocowych. A herbata z niej przygotowana znakomicie wpływa na nasz organizm.Do prawidłowego wzrostu mięta wymaga przez cały czas wilgotnego podłoża a także dobrego nasłonecznienia. Mięta powinno się do ziół wieloletnich, dlatego długo powinna zdobić parapet naszego domu.
Szczypiorek
Szczypiorek idealnie nadaje się do dań jajecznych. Nadaje im niepowtarzalny smak. Szczypiorek pochwalić się może też zastosowaniem dekoracyjnym. Idealnie testuje się jako dekoracyjne wykończenie dań. Istnieją dwa sposoby uprawy szczypiorku w doniczce. Można wyhodować go z nasion lub sadząc cebule do ziemni. Szczypiorek do prawidłowego wzrostu potrzebuje dobrego nasłonecznienia a także regularnego podlewania. Trzeba uważać jednakże na to, aby go nie przelać.

Polecam: oregano świeże zioła.