Planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, niemniej jednak nie masz niczego? Powinieneś zakupić cały sprzęt, dzięki któremu będzie możliwe przygotowywanie posiłków. Sprawdź, jak wygląda wyposażenie do kebaba i wyposażenie do pizzerii. Dzięki temu, że poznasz orientacyjne ceny sprzętu, który będziesz musiał kupić, sprawdzisz, jak rentowna może być taka inwestycja i czy biznes w ogóle ci się opłaca.
Jeśli zamierzasz otworzyć kebab i nie będzie to sieciówka, w której dostaniesz wyposażenie w leasing, to musisz liczyć się z kosztem zakupu: opiekacz do kebaba, na którym przygotujesz mięso. Pamiętaj, aby zakupić opiekacz, który będzie tani w utrzymaniu. Takie urządzenie będzie włączone w twoim lokalu praktycznie cały czas. Dodatkowo potrzebny będzie też jakiś opiekacz do bułek i placków tortilli, w których podgrzejesz pieczywo. Powinieneś też zainwestować w nóż elektryczny do krojenia kebaba. Zwyczajny także może być, niemniej jednak elektryczny tnie a nie rozszarpuje mięso. Podstawowe wyposażenie to także frytownica. Poza tym w każdym lokalu gastronomicznym będą potrzebne stoły chłodnicze. To w całości fajne rozwiązanie. Na blacie przygotujesz wszystkie potrzebne posiłki. Jest wykreowany z blachy, łatwo utrzymać go w czystości. W środku zaś, pod blatem, będzie znajdować się lodówka na składniki potrzebne do zaprojektowania kebaba, czy pizzy. Do pizzerii musisz kupić piec. Najczęściej właściciele takich lokali kupują dwukomorowe piece elektryczne. Dzięki temu przygotują więcej placków równocześnie. To przydaje się wówczas, gdy pizza funkcjonuje też w ramach dowozu. Klienci nie preferują czekać na jedzenie, zatem im szybciej będzie im podane, tym dużo lepiej. Jeśli lokal na to pozwala, możesz zakupić piec opalany drewnem, ale nowe przepisy całkiem prawdopodobne, że wkrótce zabronią używania takich piecy, zatem w sumie nie wiadomo, czy jest opłacalne się pakować w takie koszty. Na początek, zanim otworzysz lokal, musisz również zakupić talerze, czy sztućce, szklanki. To niby drobne rzeczy, niemniej jednak mogą pochłonąć sporą część budżetu. Kiedy już wiesz, ile powinieneś wydać, policz, jak bardzo szybko inwestycja się zwróci.
Polecana strona: stoły chłodnicze.