Ażeby urozmaicić potrawy przygotowywane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie należy mieć wielkiego ogrodu, ażeby taką założyć. Znacząca większość z nich można zakupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.
Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Dlatego też tak wielu osób decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować lepiej niż ta ze sklepu. Jeśli chodzi o pielęgnację ziół, należy pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód albo zachód. Południowe słońce będzie zdecydowanie za mocne dla delikatnych ziół. Znacząca większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, zatem to perfekcyjne rośliny dla zapominalskich. Nie gorzej, by ich ziemia w nich ciut przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest prawie bardzo podobnie niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może na nieszczęście sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie należy przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę należy wymieniać zawsze na rozmiar większą, niemniej jednak nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem bardzo dobrze jest podciąć roślinę, aby pobudzić ją przy tym do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne na całym świecie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć także do dekoracji wielu dań, na przykład. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.
Więcej: świeże zioła w kuchni.