Jakie lady chłodnicze

Regały sklepowe w sklepie samoobsługowym powinny być ustawione w taki sposób, ażeby klienci, którzy robią w tym sklepie zakupy, mogli się pośród nimi swobodnie przemieszczać. Odległość między regałami sklepowymi musi być wystarczająca, aby osoby poruszające się wózkami sklepowymi mogły się swobodnie mijać. Oprócz tego ważna jest też nośność, którą mają meble do sklepu spożywczego.

Choćby asortyment w sklepie spożywczym nie jest zwykle tak ciężki, jak w sklepach budowlanych, zwykle półki są pełne i muszą być wystarczająco wytrzymałe, ażeby ten towar utrzymać. Zwykle niewielką wagę przywiązuje się do tego, jak wyglądają. Mają być trwałe i wytrzymałe. Do tego istotne jest też to, ażeby łatwo można było je wyczyścić. Najczęściej w sklepach spożywczych stosuje się dwa rodzaje regałów, czy półek: drewniane oraz metalowe. Znacznie częściej kupuje się te drugie, ponieważ w przypadku, czy coś się na nie rozleje, o sporo łatwiej można je wyczyścić. Dodatkowo regały sklepowe muszą posiadać miejsce na to, aby przyczepić do nich cenówkę. Koniecznością właścicieli sklepów jest umieszczanie wszystkich cen przy towarze, który jest sprzedawany. A przy tym do regałów przykręcane są czytniki cen, z których także mogą korzystać w trakcie zakupów klienci. W sytuacji sklepów spożywczych poza regałów kupuje się też lady chłodnicze do sklepu, w których przechowywana będzie żywność wymagająca trzymania w lodówce. W ladach chłodniczych ląduje zatem nabiał, produkty mięsne oraz niektóre warzywa. W pewnych sytuacjach zamiast lad chłodniczych kupuje się regały chłodnicze, które są przeszklone i wówczas klienci sami korzystają z nich w trakcie zakupów. Sklepowe chłodnie i lodówki muszą być świetnie oświetlone. Towar, który jest na półce bardzo dobrze wyeksponowany, całkiem dobrze się sprzedaje. Często czasem drzwi takich lodówek w niezbyt długim czasie po ich umieszczeniu w sklepie, nie domykają się. To powoduje, że lodówki zużywają znacznie więcej energii. Zarządcy sklepów powinni dbać o to, aby te drzwi domykały się i w razie awarii naprawiać usterkę drzwi.

Zobacz także: wyposażenie magazynów gastronomicznych.