Nabywając wyposażenie magazynów gastronomicznych, warto dodać, aby meble cechowała wysoka jakość wykonania. W magazynie przechowuje się sporo ciężkich przedmiotów, zatem półki i regały muszą być trwałe. Regały magazynowe, a także regały sklepowe muszą być wykonane z materiałów wykorzystanych do kontaktu z żywnością.
Nieważne, czy są metalowe, drewniane, czy plastikowe, muszą posiadać odpowiedni atest dzięki któremu będą mogły stanowić szczegół wyposażenia sklepu spożywczego. W każdym magazynie gastronomicznym muszą wyszukać się też lady chłodnicze do sklepu. Część żywności, która będzie w nim przechowywana musi być trzymana w lodówce, więc należy zadbać o to, aby w magazynie także się wynalazły. W dodatku w magazynie znajdują się również palety, do przechowywania dużych pojemników a także wagi, na których umieszcza się produkty do zważenia misją testom. Jeśli chodzi o sposoby i warunki przechowywania żywności w magazynach, zasady ich przechowywania są z góry ustalone przez sanepid. Zgodnie z wymaganiami sanepidu wszystkie regały i półki, na których zgromadzone są towary spożywcze, powinny być gładkie. Wtedy będzie je można łatwo utrzymać w czystości. Żywność musi być ułożona w specjalnych pojemnikach użytych do kontaktu z żywnością, nietuzinkowych opakowaniach i kartonach, w których umieścił je producent. W magazynie powinno się dbać o to, ażeby artykuły spożywcze nie mogły zsunąć się na podłogę i w ten sposób zniszczyć. W samym magazynie musi być czysto, a wręcz sterylnie. Musi znajdować się w nim dostęp do ciepłej wody. A dodatkowo w magazynie musi znajdować się dobrze dopasowana umywalka dla pracowników, z której będą mogli korzystać. Właściciel magazynu musi dostarczyć im niezbędne środki ochronne, czyli rękawice a także zagwarantować dostęp do środków czystości. Magazyn musi być regularnie sprzątany – znajdujące się w nim regały chłodnicze muszą być utrzymane w nienagannej czystości. To samo dotyczy zwykłych regałów i podłóg. W sytuacji sprawdzeniu z sanepidu brudny magazyn może zostać zamknięty.
Warto zobaczyć: wyposażenie magazynów gastronomicznych.