Gdzie wykorzystywana jest mroźnia szokowa

Mroźnia szokowa to urządzenie, które pozwala w szybki sposób obniżyć temperaturę żywności bez ubytku na jej wartościach odżywczych. W mroźni szokowej można umieszczać produkty wprost po gotowaniu, wręcz gdy są jeszcze gorące. Zamrażają się tak szybko, że praktycznie nie tracą walorów smakowych.

Spadek temperatury do takiej, która jest pożądana następuje nawet w 90 minut. Takie mroźne wykorzystywane są na prawdę bardzo często w zakładach przetwórstwa żywności, na przykład. w tych które produkują mrożonki owocowe i warzywne. Po segregacji produkty umieszczane są w mroźni pojedynczo tak, by każdy owoc albo właściwie każde warzywo zmroziło się osobno a potem pakowane w worki i w samochodach mroźniach przewożone do magazynów a potem z owych magazynów do sklepów. Cały ten proces przeprowadzany jest w rygorystycznych warunkach. Produkty dosłownie na moment nie mogą się rozmrozić, ponieważ żadnej żywności nie można zamrażać ponownie. To mogłoby spowodować zatrucie pokarmowe lub przynajmniej niestrawność u osób, które by je w przyszłości kupiły i jadły. Takie mroźne wykorzystywane są też w fabrykach, w których produkuje się gotowe mrożone dania obiadowe. Należą do nich pierogi, kluski, pyzy, kopytka. Te tożsamo jak owoce zamrażane są jako pojedyncze sztuki a potem pakowane. Bez wątpienia cały proces przebiega taśmowo przy pomocy urządzeń. Nikt nie pakuje takich wyrobów ręcznie. Dzięki temu zmrożone są osobno a nie jako wielka bryła lodu. Gdy ktoś mrozi żywność, właśnie pierogi, czy krokiety w domu także powinien najpierw zamrozić je rozłożone na talerzu czy desce, a potem włożyć do woreczka i przechowywać w zgodzie z zaleceniami dla poszczególnego rodzaju towarów żywnościowych. Mroźnie szokowe wykorzystywane są również przez firmy cateringowe, które przy ich pomocy schładzają produkty. Dzięki temu w przyszłości po podgrzaniu nie wyglądają jak ugotowane poprzedniego dnia niemniej jednak jak świeżo zrealizowane. Dzięki temu, że spadek temperatury następuje szybko gotowe dania i półprodukty nie tracą na wartości i smakują jak świeżo przyrządzone.

Sprawdź tutaj: mroźnia szokowa.