Komory szokowego mrożenia służą do schładzania bezpośrednio po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie około 90 minut.
Wtedy to można zmienić temperaturę potrawy z 70 do wręcz 3 stopni. Jeżeli to konieczne komora może zamrozić danie, aby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Ważne jest wyłącznie to, ażeby rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest także w przypadku deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu albo mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. Podczas tradycyjnego chłodzenia albo mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić nawet do 10%. Wszystko przez proces parowania, który a dodatkowo zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak szybko, można codziennie wytwarzać sporą ilość produktów. Zyskuje się również co więcej miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może natrafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, przykładowo. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia wyrafinowane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Trzeba przy tym pamiętać, że taka komora powinna być w prawidłowy sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdej chwili zamknięte. Można je otwierać wyłącznie na czas przenoszenia do niej produktów, które mają być schładzane. Jeżeli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej prócz tego dostawać. To sprawi większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.
Dodatkowe informacje: komory szokowego mrożenia.